Τα μοναστήρια της Λευκάδας…!

Πάνω από Δέκα είναι τα μοναστήρια που είναι διασκορπισμένα σε όλο το νησί. Μοναστήρια που μέσα τους κλείνουν το μεγαλείο της ορθοδοξίας αλλά και ανεκτίμητους θησαυρούς. Με το κάθε ένα να έχει την δικιά του ιστορία.

Ξεκινάμε από το μοναστήρι της “Φανερωμένης” που το έχουμε καλύψει σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

και συνεχίζουμε με μερικά ακόμα…..

Το Ασκητήριο των Αγίων Πατέρων

????????????????????????????????????
Από τους σπουδαιότερους προσκυνηματικούς τόπους της τοπικής μας Εκκλησίας, το ασκητήριο των Αγίων Πατέρων είναι ριζωμένο για αιώνες σε μια σπηλιά, 5 χλμ. πάνω από το τουριστικό χωριό Νικιάνα/

Κατά την παράδοση, το μοναστήρι αυτό το ίδρυσαν τρεις από τους 318 Θεοφόρους Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (Νίκαια Βιθυνίας, 325 μ.Χ.), στην οποία συμμετείχε και ο επίσκοπος Λευκάδος Αγάθαρχος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Παλαιάς Ηπείρου. Στην επιστροφή του στη Λευκάδα, τον ακολούθησαν πέντε από τους Θεοφόρους Πατέρες, σαγηνευμένοι από την αγιότητα του βίου του και τη χαριτωμένη προσωπικότητά του. Οι δύο από τους Πατέρες ασκήτευσαν στο σημερινό μοναστήρι της Φανερωμένης, ενώ οι τρεις διάλεξαν αυτή τη σπηλιά, όπου έμειναν για το υπόλοιπο της ζωής τους, με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή. Το τέλος τους ήταν ειρηνικό.

Θάφτηκαν μέσα στο σπήλαιο εκεί που σήμερα είναι ο μικρός ναός. Η Αγία Τράπεζα είναι πάνω από τον τάφο του ενός από τους Πατέρες. Ο δεύτερος είχε ταφεί στο σημείο όπου σήμερα καίει μεγάλο καντήλι. Από τον τάφο του τρίτου από τους Πατέρες αναβλύζει συνεχώς αγίασμα, του οποίου η στάθμη δεν ελαττώνεται χειμώνα – καλοκαίρι, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και τον αριθμό των προσκυνητών που θα αντλήσουν απ’ αυτό.

Δυστυχώς δε γνωρίζουμε τα ονόματα των Αγίων Πατέρων. Η αγιότητά τους όμως φανερώνεται με τα θαύματά τους, σε όσους με πίστη τους επικαλούνται.

 

Μονή του Αγίου Ιωάννη

????????????????????????????????????
Ακριβώς πάνω από τον κόλπο της Βασιλικης, λίγο πιό έξω από το χωριό Βουρνικά, στη θέση Ροδάκη σώζεται μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μονές του νησιού της Λευκάδας. Λέγεται ότι στη θέση που βρίσκεται η μονή, η οποία χτίστηκε το 1654, είναι τα θεμέλια του αρχαίου δωρικού ναού της Δήμητρας, Θεάς της Γεωργίας και της Νομιμότητας. Σώζονται ακόμη ίχνη αρχαίου ναού, όπως δωρικά κιονόκρανα και μέρος του πλακόστρωτου δαπέδου. Πιθανόν να απηχεί κάποια αρχαία δοξασία αυτό, το μοναστήρι, αλλά υπάρχει η πρόληψη πως όποιο άτεκνο ζευγάρι πατήσει το κατώφλι της εκκλησιάς και λειτουργήσει θα αποκτήσει παιδί.

H κυριότητα του μοναστηριού θα περιέλθει στο Δημόσιο, γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα, όμως το Δημόσιο θα την παραχωρήσει στη Μονή Ασωμάτου της Βουκέρης


Ο αρχικός ναός, διατηρείται σε καλή κατάσταση και βρίσκεται μέσα σε ένα περίβολο πολύ ευρύχωρο। Επανειλημένα έχουν γίνει εργασίες συντήρησεις με αύξηση των κελιών των μοναχών ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν αρκετοί βοηθητικοί χώροι. Δείγματα εξαιρετικής τεχνοτροπίας αποτελούν τα τμήματα των τοιχογραφιών του ανατολικού τοίχου του καθολικού τα οποία διατηρούνται σε αρίστη κατάσταση. Η αυστηρή μορφή της Παναγίας της Πλατυτέρας, διακρίνεται στην κόγχη του ιερού.

Το 1996 ο ναός καθαρίστηκε και λειτούργησε ξανά. Ακολούθησε η αναστήλωση του Καθολικού, με ενέργειες του Δήμου Καρυάς. Το 2010 εκπονήθηκε η μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης και των κελλιών της Ι. Μονής, με δαπάνες της Ν.Α. Λευκάδας.

Το 2011, η Ιερά Μονή ανασυστήθηκε ως αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ., με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.

Πανηγυρίζει στις 24 Ιουνίου, στο Γενέσιο του Προδρόμου. Τελούνται τακτικά ι. ακολουθίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ιστορικό μοναστήρι του Αη Γιώργη στα Κολυβάτα Λευκάδας

DIGITAL CAMERA

Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ένα από τα πιο παλιά και πιο πλούσια κάποτε στο νησί της Λευκάδας, βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από το ορεινό και παραδοσιακό χωριό Κολυβάτα, οικισμός που ανήκει σήμερα στο Δ. Δ. Αλεξάνδρου του Δήμου Λευκάδας. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του δάσους των Σκάρων, στη δυτική τους πλευρά. Θα το συναντήσει κανείς μπροστά του, αν ακολουθήσει το παλιό μονοπάτι, παμπάλαια στράτα κτηνοτρόφων, που οδηγεί από το χωριό στην κορυφή του βουνού. Για το πότε ακριβώς ιδρύθηκε το μοναστήρι αναφέρονται διάφορες χρονολογίες στη σχετική λαογραφική βιβλιογραφία

 

Πληροφορίες από τα site

https://nikiana.wordpress.com

http://eftanhsa.blogspot.gr

https://el.wikipedia.org