Υπέροχα τα κεντήματα από τις Καρυές

Τα ονομαστά κεντητά της λευκάδας φτιάχνονται στο χωριό Καρυές.

kentima (2)

Έγιναν γνωστά από την περίφημη χαρακτηριστική καρσάνικη βελονιά τους που πήρε το όνομά της από την Καρυά της Λευκάδας, τον τόπο από όπου ξεκίνησε.
Για λόγους ευκολίας και επειδή λίγος κόσμος γνώριζε το χωριό της Καρυάς, αλλά πολλοί την Λευκάδα, οι επισκέπτες του νησιού της έδωσαν το δεύτερο όνομά της, λευκαδίτικη, με το οποίο είναι εξίσου γνωστή.

χαρακτηριστικό του είναι ότι όλα έχουν την Κορσάνικη βελονιά, μια τεχνική κεντήματος εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη βελονιά σε όλο τον ελλαδικό  χώρο.

kentima (3) H τεχνική της καρσάνικης βελονιάς έχει ως βάση την τεχνική της καφασοβελονιάς, αλλά μεταφερμένη και στο οριζόντιο σχέδιο, το σταυρογάζι.
Είναι ο διάδοχος των κεντημάτων με τη λεγόμενη Βυζαντινή βελονιά, με την οποία οι γυναίκες της Καρυάς ήδη ασχολούνταν. Οι κεντήστρες της περιοχής αρχικά έφτιαχναν καλλιτεχνήματα, κεντώντας τα γυναικεία εσώρουχα, τα μακριά γυναικεία πουκάμισα και την τραχηλιά στα ανδρικά πουκάμισα. Στη συνέχεια ασχολήθηκαν επεκτείνοντας τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες σε πάντες τοίχου, τραπεζομάντηλα, σεντόνια, μαξιλαροθήκες κ.ά. χρησιμοποιώντας σαν υλικό το λινάρι που ύφαιναν σε ντόπιους αργαλειούς και με το ίδιο υλικό κεντούσαν πάνω του.

kentima (1) kentima (5) kentima (4)

Πρωτεργάτρια και – στην ουσία – αυτή που εμπνεύστηκε και υλοποίησε αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική, αλλά και την ανήγε σε τέχνη ξεχωριστή και ερίτιμη, υπήρξε η Μαρία η «Κουτσοχέρω». Αυτό το ιδιαίτερο προσωνύμιο της το «κόλλησαν» εξαιτίας της αναπηρίας της, στην οποία θα αναφερθούμε εκτενέστερα πιο κάτω. Η Μαρία Σταύρακα γεννήθηκε στην Καρυά από αγρότες γονείς γύρω στα 1860. Πέθανε το 1948. Κύρια απασχόληση της – όπως και των περισσοτέρων κατοίκων του χωριού – ήταν οι αγροτικές εργασίες. Εργαζόταν στην καλλιέργεια της γης από πολύ νεαρή ηλικία. Ήταν, δε, ιδιαίτερα ζωηρή αλλά και έξυπνη. Η ζωηράδα αυτή έγινε η αιτία σε πολύ μικρή ηλικία να χάσει δια παντός το δεξί της χέρι: κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στο ύπαιθρο, έπεσε από ένα δέντρο στο οποίο είχε σκαρφαλώσει. Το χέρι της υπέστη σοβαρά τραύματα, η πληγή μολύνθηκε και η ιατρική της εποχής δεν έβρισκε άλλη λύση πλην του ακρωτηριασμού. Το μέλος αφαιρέθηκε από το ύψος του αγκώνα. Όχι πολύ αργότερα, ένα δεύτερο ατύχημα της δημιουργεί αναπηρία και στο άλλο χέρι. Έτσι έγινε Κουτσοχέρω, δηλαδή είχε «κουτσά» και τα δύο χέρια της.

 

 

 

 

αρθρο απο www.hotelsline.gr

και www.karya.gr